onsdag 3 juni 2009
Expertanalys av loggarna
Citat
Det är lite för dålig upplösning på statistiken för att jag ska kunna se vad som händer men jag hittar ett par fenomen.
Generellt gäller att vid samma fuktkvot så fördubblas rf vid halvering av temperaturen.
Dvs, om temperaturen ökar i krypgrunden och man inte tillför vatten så borde rf sjunka. I ett par fall gällande krypgrunden kan jag se sådan tendens men generellt så verkar de följas åt. Det innebär så vitt jag kan gissa att din luftomsättning är för hög eller att du får fukt någon annanstans ifrån.
Ett expriment kan då vara att under en vecka ställa en sensor på en liten kloss, över klossen lägga en stor (STOR, minst en drickabackstorlek) lufttät back med öppningen mot marken så det sluter tätt.
Om det blir bättre i detta kontrollerade utrymme så borde ventilationen minskas, inte ökas. Att försöka värma eller kondensera vatten för att minska luftfuktigheten borde också vara meningslöst om det svarar så snabbt på svängningar.
Eftersom även din torpargrund även följer samma mönster men är mer kontrollerad i rörelserna tror jag att man här kan göra något åt luftfuktigheten genom dränage, markfuktspärr eller kondensering.
Om man haft med utetemp som parameter hade man enkelt sätt om grunden får någon värme av mark och huskropp.
Slut citat
Tack Rickard för analys och tips!
Jag frågade därefter Rickard hur han skulle vilja ha värdena presenterade för att kunna göra en så bra analys som möjligt. Han svarade följande:
Citat
Eftersom du har 2 olika konstruktionstyper som följer olika lagar föreslår jag att du gör ett diagram för respektive grund.
Diagrammet bör inehålla temp i grund, luftfuktighet i grund, temp ute, eventuellt luftfuktighet ute.
Dom bör heller inte sträcka sig över en lägre tidsperiod än 1 vecka och du bör notera väderförhållandena i anslutning till diagrammet. (Regn, sol, stabilt)
Stora tidsserier är bara intressant om man vill titta på trenden. Blir det torrare eller fuktigare, men säger väldigt lite om vad som hände när temperaturen sjönk på kvällen och hur det svarade i grunden.
Slut citat
fredag 22 maj 2009
Relativ luftfuktighet vs. temperatur April - Juli
tisdag 19 maj 2009
"En tvåtusendel av ytan ska vara ventiler"
I en artikel på byggahus.se läser jag följande:
"Om man inte har en avfuktare i kryputrymmet ska det ventileras genom att man sätter ventiler i grundmurarna. Ventilerna bör ha en sammanlagd yta av en tvåtusendel av ytan i kryputrymmet och förses med insektsnät."
Min torpargrund är på 48 kvadratmeter. Alltså behöver mina ventilationshål ha en sammanlagd yta av 2,4 kvadratcentimeter (48/2000 = 0,024) Kan det verkligen stämma? Det är ju lika mycket som ett av mina ventilationshål idag.
Är det dessutom så att man generellt kan säga en tvåtusendel av ytan? Beror det inte också på hur högt grundutrymmet är? Måste ju vara skillnad på vilken ventilation man behöver i en låg torpargrund (20 cm) och en högre krypgrund (70 cm). Vore det inte bättre att ange ett mått efter vilken volym grundutrymmet har?
Artikeln i sin helhet finner ni här.
måndag 18 maj 2009
Ventilationshål i torpargrunden
Här ser ni hur många ventilationshål det är i grunden: Ritning_husgrund
söndag 17 maj 2009
Analys utifrån rH-mätning
Min egna slutsats av detta är att ventilationen är för dålig i torpargrunden. Att kurvan för krypgrunden svänger desto mer borde ju betyda att den påverkas mer av utomhusklimatet.
Kan jag då få ner rH i torpargrunden om jag gör ventilationshålen större?
fredag 15 maj 2009
torsdag 14 maj 2009
Torpargrunden utifrån
onsdag 13 maj 2009
Relativ luftfuktighet Augusti - November 2008
Är det värmen som gör att torpargrundens värden ligger högre än krypgrundens på sommaren?
Jag kommer att lägga upp diagram där jag jämför temperatur med luftfuktigheten, för att se hur de kurvorna följer varandra.
tisdag 12 maj 2009
Relativ luftfuktighet April - Juli 2008
torsdag 7 maj 2009
763785 celler med data i Excel
Nu ska jag försöka få till några överkådliga diagram.
tisdag 5 maj 2009
Trådlös hygrometer införskaffas
Kraven jag hade var att det skulle vara trådlös kommunikation mellan sensorerna, anslutningsmöjligheter för 3 externa givare/sensorer, samt att värdena skulle lagras för att sedan kunna överföras till datorn. Självklart ville jag ha ett klimatminne av hög kvalitet och med så liten felmarginal som möjligt på mätvärdena. Men vill man ha en riktig proffssensor med en felmarginal på endast +- 1% så får man pröjsa 5000:-.
Produkten jag köpte är Klimatminne WS-8610 med en medföljande trådlös givare TX3-TH. Jag beställde även två extra trådlösa givare av modellen TX4. Dessa har en felmarginal på +- 5%, men ska enligt Safecast vara av bra kvalitet.
Detta klimatminne visar och loggar temperatur, luftfuktighet och daggpunkt tillsammans med exakta klockslag och datum. Var femte minut sparas värdena. Efter en stunds krånglande med att få kontakt med alla 3 sensorerna så fick jag det att fungera. Sedan har de fungerat oavbrutet. Jag har fått byta batterier i TX3:an en gång, det är det ända.
Jag har nu extremt mycket data som jag ska importera i Excel och försöka få fram lite överskådliga diagram av. Kommer publicera dem här senare.
söndag 3 maj 2009
Byggahus.se - Ett grymt bra forum
Här nedan har jag samlat några trådar där jag har hittat mycket bra information:
Har nu satt in Trygghetsvakten...
Installation av avfuktare i krypgrund - min redogörelse!
Avfuktare
Sorptionsavfuktare
Fukt i grunden, test av trygghetsvakten
Mögel i torpargrund med matkällare
Fukt i krypgrund
Krypgrund - avfuktare
Artikel om krypgrund
lördag 2 maj 2009
Bilder från torpargrunden_2007
torsdag 30 april 2009
Ritning_husgrund
Anticimex krypgrundsbesiktning 2007
Han konstaterade att det inte fanns någon mikrobiell lukt varken inne i huset eller i grunden. Han anade en början till mikrobiell påväxt på undersidan av bjälklaget på ett ställe. Inga rötskador. Ingen hussvamp. rH låg vid tillfället på 82 %. Fuktkvoten mättes på bjälklagets undersida och den låg på 17,5 % i torpargrunden och på 15,5 % i krypgrunden.
Han rekommenderade sedan givetvis Anticimex krypgrundsavfuktare för 40 000:-
Jag log vänligt och tackade för besöket...
tisdag 28 april 2009
4000 träffar på Google
måndag 27 april 2009
Överlåtelsebesiktning februari 2007
Vid överlåtelsebesiktningen (februari 2007) fick vi veta att torpargrunden behövde nån form av åtgärd. Besiktningsmannen kände mikrobiell lukt (jordkällardoft) i huset, speciellt i ett garderobsutrymme under husets trappa. Vi tog då upp ett hål inifrån huset till torpargrunden och besiktningsmannen kom ut och mätte relativ luftfuktighet och fuktkvot i en bjälke. Fuktkvoten var då 11 % och det fanns inga synliga skador i torpargrunden. Då torpargrunden är okrypbar så blev mätningarna bara runt hålet. Besiktningsmannen berättade lite flyktigt om olika alternativ på avfuktare som finns på marknaden. Han uppskattade att det kunde kosta ungefär 15000:- att sätta in nån form av avfuktare. Vi fick 15000:- reducerat pris och köpte huset.