onsdag 25 maj 2011

Vilken avfuktare passar bäst?

I bakhuvudet finns hela tiden tankarna om vilken avfuktare jag ska installera. Det finns ju en hel del ute på marknaden. Under de här åren har jag hunnit läsa och samla på mig mycket information om vilka olika typer av lösningar som finns och dess för- och nackdelar.
Vissa hävdar att kondensavfuktare är bästa alternativet. Dumt att lägga ut så pass mycket pengar på en dyrare sorptionsavfuktare lyder deras resonemang. Jag tycker dock det verkar lite bökigt med en kondensavfuktare i min grund. De är liksom inte tillverkade att passa i små grunda utrymmen. Sen måste man ju leda bort vattnet på nåt vis också.

Andra hävdar att sorptionsavfuktare är det enda rätta. De klarar, till skillnad från kondensavfuktare, att arbeta även vid lägre temperaturer. Då är det visserligen aldrig problem med fukt, så det resonemanget håller inte. Däremot så är sorptionsavfuktare beprövade och det finns många som använder dom. Men som sagt, lite dyrare i inköp och lite dyrare i drift.

Termiska avfuktare, som inte funnits på marknaden så länge tycker jag verkar som en mycket bra uppfinning. Relativt billiga i inköp och i drift. Men framförallt, inget underhåll och inte så mycket som kan gå sönder. Jag tycker även att det känns tryggt att inte behöva täppa igen ventilationen till grunden, som man måste göra när man använder sorptionsavfuktare och kondensavfuktare. Stannar avfuktaren mitt i sensommaren när man är på semester, ja då kan man räkna med att man har mögel ganska fort i sin grund. Funktionen med en termisk avfuktare blir ju ganska lik tanken hur en torpargrund fungera förr. Den håller sig torr med hjälp av uppvärmning. Nu när kvinnan inte längre är hemma och eldar i spisen hela dagarna så att murstocken värmer upp torpargrunden, känns ju denna typ av avfuktare som en värdig ersättare.

Just nu lutar det för min del åt en Acetec PD-250 eller Trygghetsvakten. Tanken är också att först täcka marken med byggplast/byggfolie. Kanske att man skulle vänta ett år innan man installerar avfuktare bara för att se hur mycket plasten hjälper?

2 kommentarer:

  1. Jag har ocksa vantat och vantat och samlat information. Trygghetsvakten har jag varnats for. For mig star valet mellan Acetec 250 och CTR 300TT. 40 000 ska anticmex ha for CTR Inkl installation och el och plastpalaggning etc. Dyrt som satan men det vore skont att fa det ordentligt gjort sa att man slipper tanka pa det hela tiden. Har tagit beslut an?
    Anders

    SvaraRadera
  2. Skulle helt klart satsa på Acetecs krypgrundsavfuktare

    SvaraRadera