tisdag 30 augusti 2011

Ritning installation avfuktare


På denna ritning kan ni se hur installationen ser ut i torpargrunden/krypgrunden. Jag har ritat ut var alla stenar är också så man får en bättre bild av hur det ser ut.
Nere till höger kan ni se avfuktaren. De röda linjerna är torrluftsutblås och den gröna är våtluftsutblås. Jag har även markerat mina två trådlösa givare som mäter och loggar relativ luftfuktighet, temperatur och daggpunkt. Jag har nu alltså 3 mätpunkter i grunden då det sitter en hygrometer på avfuktaren också.
Avfuktaren är inte placerat på det fuktigaste stället, som den egentligen ska vara. Detta för att det är bökigt att åla sig dit. Här är den mer tillgänglig via inspektionsluckan. Jag har ändå koll på RF på flera ställen och kan då justera hygrometern på avfuktaren ifall det skulle behövas.

9 kommentarer:

  1. Wow vad du jobbat bra...det ser ut att bli riktigt bra. Jag har gjort nästan likadant i mitt hus. Om du vill se kan du kolla min blogg Skapande Hem. Där finns en bild i vänsterkanten som heter Krypgrund. Klicka på den så kommer bilder och text fram om mitt jobb som jag gjorde förra sommaren.
    Jag har satt ner en likadan avfuktare som du och den är superbra. Min luftfuktighet nu ligger på 68-70%. Jag låter den vara igång under hösten. Stänger av helt under vintern och sätter sen igång den på försommaren när fuktmätaren går upp och kör den sen under sommaren när det behövs. Jag köpte den av Jerker i Ljungby...de är kanon eller hur!
    MVH Lena

    SvaraRadera
  2. Hej Lena! Tack för det! Det känns jäkligt skönt nu när det är klart och fuktvärdena tickar nedåt. Då är det värt allt jobb man lagt ned. Ljungby Fuktkontroll är kanon, bra support och väldigt hjälpsamma. Ska kolla din blogg nu!

    SvaraRadera
  3. Hej.

    Tänkte höra hur installationen har fungerat? Vi kommer behöva göra samma sak i vår krypgrund (Huset från 1948)
    Tyvärr dåligt påläst när vi köpte huset vilket visar sig nu då vi har problem med lukt osv. Men skall försöka få i ordning på det nu.

    Vill bara höra hur det gått under året med avfuktaren, lösningen ni valt? En till fråga är hur gjorde ni lösningen gällande isolering och blindbotten? Material, isoleringstyp osv? Har läst att för väl isolerat bjälklag även kan ge bekymmer och att fuktproblem kan uppstå i den nya blindbotten/bjälklaget.

    Tack för en bra sida, beställde Avfuktare från Ljungby innan jag hittade Er sida och skall nu beställa markisoleringen från dem. Har några jobbiga månader framför mig nu med mycket slit, jag kommer mötas av sågspån i bjälklaget men har valt att ta ut sugbil till detta då jag knappt kommer kunna hantera att få bort det annars.

    MVH
    Pierre / Åtvidaberg

    SvaraRadera
  4. Hej Pierre!
    Vi är väldigt nöjda över installationen! Känns jättetryggt nu och avfuktaren drar inte mycket el heller. Det enda som jag stört mig lite på är ljudet från avfuktaren, som vi ibland hör från vardagsrummet som är ovanför.

    Jag har ganska mycket krypgrundsisolering över om du är sugen på att köpa billigt. Jag bor inte så långt från Åtvidaberg. Skriv din mailadress här så hör jag av mig.

    Som blindbotten har jag använt trossbottenskivor och sedan isolerat bjälklaget med glasulls-isolering.

    Lycka till och hör gärna av dig!

    SvaraRadera
  5. Hej.

    Tack för informationen och skönt att höra att det fungerar för Er.
    Imorgon kommer sugbil från Allslam och suger ut ca 8 kubik sågspån i bjälklaget, min operation är lite större än väntat pga att vi kommer renovera hela vardagsrummet. Byte av el, vvs, slagit ner öppen spis för att installera kamin osv. Men är en liten bit på väg nu :)

    Köper gärna isolering av dig. Maila till: mittförnamn @ hannasab . se
    Försvårade adressen så robotar inte scannar och spamar min jobb adress.

    MVH
    Pierre

    SvaraRadera
  6. Hej!
    Ville höra med er om ni har några tips som kan hjälpa mig! jag skall riva upp alla golv i mitt gamla torp pga. markfukt och byggspill. Det finns flera skador på bjälklagret i hallen och köket. Kommer jobba själv med att gräva ur och fylla på med makadam och lägga byggplast. Får klura på om jag skall isolera samtidigt, vore nog bra. Kom ni på något fiffigt tillvägagångssätt under tiden när ni rensade? :-)
    Tacksam för svar!
    Mvh Anneli i Vedum

    SvaraRadera
  7. Hej Anneli! När vi rensade torpargrunden på byggspill och jord så använde vi oss av en pulka och en balja, som vi hade knutit rep i. På så vis kunde jag ligga under huset och ösa i pulkan och den som stod utanför kunde dra ut pulkan och tömma. Sedan skjutsa in den till mig igen. Det var ganska effektivt, med take på att det var så ont om utrymme i torpargrunden.
    Fogskum är också smidigt när man ska täta utrymmet och även när man lägger plast och krypgrundsisolering. Finns bilder på det här på bloggen.

    SvaraRadera
  8. Hej igen! Ja, jag har spanat in dina bilder, intressant! Hur ser dina kurvor med Rf ut? Får jag även lov och fråga hur stor er grund är och hur mycket extra blir det i elförbrukningen?
    Mvh anneli

    SvaraRadera
  9. Jag kommer inom kort publicera ett inlägg med driftkostnad och förbrukning för 2012. Storleken på grunden hittar du här: http://fuktigtorpargrund.blogspot.se/2009/04/ritninghusgrund.html

    SvaraRadera