tisdag 14 juni 2011

Besök av expert

Igår hade jag besök av en tekniker från Linköpingsfirman Vått & Torrt. Här snackar vi lite mer kunskap och engagemang än tidigare besökare. Honom fick jag förtroende för och han berättade att det aldrig går att få en fullkomligt hundraprocentig installation i hus med liknande torpargrunder.

Han kände doften i grunden, men konstaterade samtidigt att det inte hunnit bli några större skador ännu som tur är. Trä som är angripet av skadedjur finns här och där, men inte så att det äventyrar bärigheten.
Han rekommenderar följande åtgärder:
  • Rensa ut allt större byggspill och annat organiskt material. Han sa att det är omöjligt att få med allt smått och heller inte absolut nödvändigt, då man lägger plast över.
  • Plasta marken med byggplast, så gott det går. Vi konstaterade att det är omöjligt att komma åt överallt. Mitt mål är att ungefär 80% av grunden ska plastas.
  • Mögelsanera med en teknik som heter foggning. 
  • Täta alla ventiler.
  • Installera en sorptionsavfuktare. De använder sig av DST avfuktare, som de drar spirorör från, ut till lämpliga ställen i grunden. På dessa monterar de ställbara don, för att kunna trimma in utblåsen där det är som lämpligast.

Han kommer att återkomma till mig med en offert på själva avfuktarinstallationen.

3 kommentarer:

  1. Hej,

    Sitter här och kvällsläser på din blogg om torpargrunden. Som sagt, inte lätt att lägga byggplast överallt där inte. Huvudsaken är att man lägger på alla mer lättillgängliga ställen. Varje kvadratmeter lagd plast i torpargrunden hjälper avfuktaren att inte behöva arbeta så mycket, om nu avfuktare ska installeras. Man kan även salta marken om allt smått byggspill som sågspån och annat inte går att ta bort. Saltet är gifitigt likt Bor som också är en typ av salt. Mögel trivs sedan inte riktigt lika bra under ångspärren.

    Hållermed om det mesta du skriver förutom att du säger att det aldrig är för fuktigt i krypgrund / torpargrund på vintern. Alla vintrar är inte kalla och torra, alla torpargrunder eller krypgrunder är inte heller torra, särskilt inte de som är uppförda på tokigare ställen, på mer vattensjuk mark etc.

    Du har sammanfattat problematiken väldigt bra.

    Hoppas att det löser sig med din torpargrund. När det gjort det kan man koppla av den biten och få en bättre magkänsla. Tänker tillbaka på mitt eget husköp och problemen i den krypgrunden, vilket jag egentligen visste om vid köpet. Var tidsoptimist och hann inte åtgärda i den takt som det var tänkt från början. Fast det är fixat nu. Bara vinden den vintertid för fuktiga kvar att avfukta. Har försökt att lösa klimatet på vinden genom olika typer av självdragsventilation men det är bara moment 22 att försöka lösa det, är min erfarenhet.

    Hoppas du får en bra sommar med mycket sol och inte för mycket skugga liggandes i torpargrunden.

    Mvh
    Jerker Andersson

    SvaraRadera
  2. Ännu en expert har talat! :) Tack Jerker för ditt bidrag av information. Då ska jag inhandla salt framöver. Är det nån speciell typ av salt man använder och hur mycket bör man strö ut?

    SvaraRadera
  3. Hej,

    Vanligt vägsalt fungerar avdödande och starkt hämmande på mögel och bakterier.

    Mvh
    Jerker

    SvaraRadera